tiistai 1. helmikuuta 2022

Joulukuun 2021 elokuvia


Extraction (USA 2020)
Ohjaaja: Sam Hargrave
Nähty: Netflix

Toimintaelokuvassa Extraction Chris Hemsworthin esittämä salaisten operaatioiden erikoismies palkataan intialaisen rikollisruhtinaan toimesta suorittamaan hyvin riskialtis tehtävä. Rikollispomon poika on kidnapattu kilpailevan roistojoukkion toimesta Bangladeshiin, ja hänet on haettava takaisin hinnalla millä hyvänsä. Oman elämänsä kipupisteitä läpikäyvä palkkasoturi saa samalla tilaisuuden myös menneisyytensä haamujen kohtaamiseen. Lyhyestä virsi kaunis: Tämä leffa on täynnä jämäkkää, vauhdikasta ja sykettä nostattavaa toimintaa, jota ryyditetään silloin tällöin pienillä henkilöitä syventävillä kohtauksilla. Realismia ja arkipäivän logiikkaa tästä mätöstä saa hakemalla hakea, mutta tämä ei toki välttämättä ole huono juttu (vrt. John Wick). Äksönin ystävät saavat joka tapauksessa viihdettä koko rahan edestä, ja sillä asteikolla tämä elokuva onkin paras arvostella.  

4/5 (Hyvä)


Ready or Not (USA 2019)
Ohjaajat: Matt Bettinelli-Olpin ja Tyler Gillett
Nähty: Disney+

Ready or Not on oikein mainio vanhan liiton kauhutrilleri, jossa arvostetun lautapelisuvun viimeisimmän vesan kanssa naimisiin menevä nuori nainen saakin kaupantekijäisiksi paljon enemmän kuin kykeni etukäteen aavistamaan. Käynnistyy tappava peli, jossa panoksena ovat ihmishenget ja kaikki keinot sallittuja. Taidolla käsikirjoitettu, hyvin näytelty, ja verta maltillisesti lennättävä sekä sopivasti mustaa huumoria tarjoava kauhistelu viihdyttää erinomaisesti kestonsa verran. Toimii kohtuullisen kevyenä välipalana rankempien ja toiminnallisempien leffojen ohessa.

4/5 (Hyvä)


Merry Christmas Mr. Lawrence (UK/Japani 1983)
Ohjaaja: Nagisa Oshima
Nähty: DVD

Toisen maailmansodan aikaiselle japanilaiselle vankileirille sijoittuva draamaelokuva Merry Christmas, Mr. Lawrence tarjoaa mielenkiintoisen sekoituksen perinteistä japanilaista elokuvaa sekä laadukasta englantilaista näyttelijäntyötä. Tarinan keskiössä on David Bowien esittämän uhmakkaan brittisotilaan sekä vankileirin komentajan monimutkainen suhde, joka heijastaa yleisellä tasolla myös anglosaksisen ja japanilaisen kulttuurien eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä. Joskus näkyy, että pienellä budjetilla ollaan liikenteessä, mutta se ei yhtään vähennä tämän elokuvan arvoa eikä tarinan katsojassaan herättämiä tunnetiloja. Parhaalla mahdollisella tavalla mieleen jäävä elokuvakokemus.

4/5 (Hyvä)


Benedetta (Ranska 2021)
Ohjaaja: Paul Verhoeven
Nähty: Elokuvateatterissa

1300-luvun Ranskaan sijoittuva ja tositapahtumiin perustuva Benedetta kertoo tarinan nuoresta tytöstä, joka luovutetaan nuorena tyttönä Kristuksen morsiameksi nunnaluostariin, ja josta tulee lopulta luostarin abbedissa. Tämän suhteellisen tavallisen uraputken lisäksi hän näkee näkyjä Jeesuksesta hakkaamassa miekalla käärmeiltä päitä irti, aloittaa seksisuhteen nuoren nunnan kanssa, väittää olevansa Jumalan valittu, ja saa lopulta koko ruton ja ahdasmielisyyden vaivaaman kaupungin ja katolisen kirkon sekaisin. Tässä elokuvassa mitään ei peitellä, mistään ei säästellä, ja koko keskiajan yhteiskunnan kaksinaamainen ja tekopyhä irvokkuus tulee näkyviin kaikessa karmeudessaan. Ei sovi todellakaan kaikille, mutta jos kantti kestää, tarjolla on melkoinen parituntinen.

4/5 (Myöskin hyvä)


Kingsman: Kultainen kehä (Kingsman: The Golden Circle, USA 2017)
Ohjaaja: Matthew Vaughn
Nähty: Disney+

Kingsman: Salainen palvelu -elokuvan jatko-osa Kultainen kehä tarjoaa lisää samanlaista sarjakuvamaista agenttitoimintaa kuin ensimmäinenkin leffa. Maailman suurin huumeidenkasvattaja ja huumediileri ryhtyy kiristämään koko yhteiskuntaa viihdehuumeisiin sekoitetulla myrkyllä ja samalla jauhaa vastustajansa lihamyllyllä hampurilaispihveiksi tai tarjoaa heidät robottikoiriensa revittäviksi. Ainoastaan peribrittiläinen ja huippunykyaikainen tiedustelupalvelu Kingsman sekä tämän amerikkalainen haaraosasto voivat pelastaa maailman, kunnon mätkinnän ohessa, tietenkin. Ei tästä ole mitään sen kummempaa sanottavaa kuin ensimmäisestäkään elokuvasta. Jos kaipaa realistista otetta, sitä on turha Kingmaneista hakea. Huumoripitoista ja yliöveriä toimintakohellusta halajavat saavat sen sijaan juuri sitä, mitä tilaavat.

4/5 (Hyvä myös)