sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Huhtikuun 2020 elokuvia


Doom (USA 2005)
Ohjaus: Andrzej Bartkowlak
Nähty: Netflix

Klassiseen Doom-räiskintäpeliin perustuva Doom-elokuva tuli katsottua Netflixistä eräänä tylsänä päivänä. Ei ehkä olisi kannattanut. Tästä olisi voinut osaavissa käsissä tulla ihan pätevä kauhu/toimintapläjäys, mutta kaikki mahdollisuudet hukataan lähes täysin. Marsissa sijaitsevassa tutkimuskeskuksessa tieteelliset kokeet menevät ruhtinaallisesti pieleen ja Dwayne "the Rock" Johnsonin esittämä muskelimasa sotilastiimeineen lähetetään tutkimaan asiaa. Sitten haahuillaan halvoissa lavasteissa ja ihmetellään juonenkäänteitä, jotka ovat katsojalle olleet jo alusta asti selvillä. Turhille tykinruoka-henkilöhahmoille koetetaan rakentaa kovasti jonkinlaista syvyyttä, siinä kuitenkaan onnistumatta. Pahimmin on kuitenkin mokattu elokuvan toiminta. Pimeissä käytävissä ammuskellaan satunnaisesti ja vain muutama epämuodostunut örkki törmäilee siellä täällä, kun pelille uskollisesti äksönin olisi pitänyt olla täysin överiä tykitystä ja helvetistä siinneitä örvelöitä olisi pitänyt olla legioona ja vieläkin enemmän. Turha ja vähän tylsäkin tekele.

2/5 (Huono)


Upgrade (USA 2018)
Ohjaus: Leigh Whannell
Nähty: Netflix

Pienen mittakaavan scifi-temmellys Upgrade kertoo tavallisesta äijästä, joka vakavan auto-onnettomuuden jälkeen joutuu pyörätuoliin loppuiäkseen. Tai joutuisi, ellei hänelle asennettaisi selkärankaan uusi kokeellinen mikrosiru, joka antaa hänelle paitsi kyvyn kävellä, myös uskomattomat voimat ja taidot. Niilläpä kelpaa sitten selvittää vaimon murhaa, vai kelpaako? Ja onko se mikrosiru sittenkään niin hyvä juttu, kuin aluksi vaikuttaa? Näin luettuna kupletin juoni vaikuttaa aika suoraviivaiselta, mutta joskus yksinkertainen on parasta. Lisäksi lopussa vedettiin hihasta muutama hauska yllätys, mikä piristi katsomiskokemusta kummasti. Pienen budjetin elokuvaksi tämä oli muutenkin hyvä ja tyylikkäästi toteutettu. Varsinkin tappelukohtaukset olivat näyttäviä, ja suoraan kuin parikymmentä kertaa kalliimmasta elokuvasta, mistä ehdottomasti lisäpisteitä. Hyvää tieteistoimintaa, kannattaa ehdottomasti tsekata.

4/5 (Hyvä)


You Were Never Really Here (USA 2017)
Ohjaus: Lynne Ramsay
Nähty: Yle Areena

Tässäpä draamaelokuva, joka pääsi hieman yllättämään takavasemmalta. Joaquin Phoenix nähdään pääosassa traumatisoituneena sotaveteraanina, joka palkkiota vastaan etsii kadonneita lapsia/nuoria ja pistää samalla asiaan liittyvät kärsimään, jos he sen ansaitsevat. Samalla hän yrittää selvitä jokapäiväisestä elämästä ja huolehtia raihnaasta äidistään. Eräs keikka menee kuitenkin syvemmälle ja saa rumemman päätöksen kuin koskaan aikaisemmin, ja sen jälkeen kärsimystä on jaossa tavallistakin enemmän. Ajoittaisuudesta hidastempoisuudestaan huolimatta You Were Never Really Here on tiukasti otteessaan pitävä elokuva. Phoenix vetää loistoroolin, jännitystä ja intensiteettiä on tarvittaessa vaikka muille jakaa, ja yhtäkkiä ryöpsähtävä väkivalta on realistista ja rumaa. Hyvä elokuva, allekirjoittanut suosittelee.

4/5 (Hyvä)


Bright (USA 2017)
Ohjaus: David Ayer
Nähty: Netflix

Bright sijoittuu omamme kaltaiseen rinnakkaistodellisuuteen, jossa on paitsi autoja, kännyköitä ja muita teknologian ihmeitä, myös haltioita, örkkejä ja taikuutta. Will Smithin esittämä poliisi saa aisaparikseen poliisivoimien ensimmäisen örkkikonstaapelin, ja eriseuraisuudestaan ja -puraisuudestaan huolimatta nämä kaksi joutuvat keskelle sekavaa rikosvyyhtiä, jonka keskiössä on erittäin voimakas taikasauva, jota kaikki halajavat. Erittäin mielenkiintoinen alkuasetelma elokuvalle, mutta mitä pitemmälle tätä katselee, sen selkeämmin näkee että tässä on kyseessä hyvin perinteinen buddy-cop-komedia-toiminta-draama, johon on vain ympätty fantasiaelementtejä. Ei siinä tietenkään mitään väärää ole, ja toki nämä fantasiaelementit toimivat hienoina vertauskuvina meidän omalle todellisuudellemme (esimerkiksi örkit asuvat omissa slummeissaan ja heitä kohdellaan toisen luokan kansalaisina, haltiat taas ovat puhtoista eliittiä). Mutta, loppujen lopuksi, tämä leffa ei yritä saada näistä metaforista mitään fiksua irti, ja elokuvan jälkipuoliskolla tykitellään ruudulle pelkkää näyttävää perusäksöniä. Ihan katsottavaa peruskauraa, joka ei valitettavasti herätä suuria intohimoja puoleen eikä toiseen.

3/5 (Ok)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti