tiistai 5. heinäkuuta 2022

Toukokuun 2022 elokuvia

Downton Abbey: Uusi aikakausi (Downton Abbey: A New Era, UK 2022)
Ohjaaja: Simon Curtis
Nähty: Elokuvateatterissa

Uusi Downton Abbey -elokuva Uusi aikakausi jatkaa tv-sarjan ja edellisen elokuvan tarinaa omaan leppoisaan ja perienglantilaiseen tyyliinsä. Kartanon katto vaatisi kunnostusta ja ainoa keino hankkia tarvittavat rahat olisi vuokrata Downton Abbeyta rahvaanomaiselle filmiryhmälle. Samaan aikaan vanha leskikreivitär saa kuulla perineensä huvilan Etelä-Ranskasta vanhalta tuttavaltaan. Kaikenlaisia yllätyksiä ja kommelluksia seuraa, mutta lopussa kaikki on enemmän tai vähemmän hyvin. Kuten edellisestä kuvauksesta saattaa huomata, tämä elokuva tarjoaa tasan sitä samaa tuttua ja turvallista brittihömppää, mitä kaikki edellisetkin osat ja ei varmasti ole faneillensa pettymys. Toisaalta taas moneen tapaan annetaan ymmärtää, etta yhdenlainen aikakausi on päättymässä ja paluuta entiseen ei enää ole. Suosittelen erityisesti sarjan ystäville, muille varauksin.

4/5 (Hyvä)


Everything Everywhere All at Once (USA 2022)
Ohjaajat: Daniel Kwan ja Daniel Scheinert
Nähty: Elokuvateatterissa

Vauhdikas, tunteikas, ja välillä täysin sekopäinen multiversumirevittely Everything Everywhere All at Once kertoo keski-ikäisestä aasialaisnaisesta pyristelemässä oman elämänsä ristiaallokossa. Aviomies, tytär, vanha isä ja oma pesulayritys tarjoavat kukin omanlaisiaan haasteita, ja kun mukaan astuvat verovirasto ja universumista toiseen hyppivä, salaperäistä Jobu Tupakia vastustava vastarintaliike, täysi kaaos on valmis. Vain oma itsetuntemus ja ylivertaiset kung-fu-taidot voivat auttaa Evelyniä pelastamaan koko maailmankaikkeuden. Tämä elokuva on upea esimerkki siitä, kuinka täysin hullukin tarina voidaan saada toimimaan ja herättämään katsojassaan suuria tunteita, jos asiansa osaavat tyypit ovat ohjaksissa. Missään vaiheessa myöskään edellä mainittu kahjous ei ole itsetarkoitus, vaan aina se on saatu palvelemaan leffan tarinallista ydintä. Vaikka kyseessä olisikin päähenkilön multiversumiversio, jolla on sormien tilalla nakit. Hellurei ja jep jep!

5/5 (Erinomainen)


The Old Guard (USA 2020)
Ohjaaja: Gina Prince-Bythewood
Nähty: Netflix

Toimintarymistely The Old Guard kertoo ryhmästä palkkasotilaita, jotka hoitavat kaikkein vaikeimpia ja verisempi tehtäviä ympäri maailmaa saamatta koskaan lähes naarmuakaan. Tämä haavoittumattomuus johtuu siitä, että kaikki retkueen tyypit ovat kuolemattomia ja keränneet taistelutaitoja ja -kykyjä vuosisatojen tai jopa -tuhansien ajan. Yksi tehtävä kuitenkin muuttaa kaiken ja metsästäjistä tuleekin saaliita. Tästä leffasta ei valitettavasti jää paljoa kerrottavaa jälkipolville. Se on helppo katsoa, ammuskelu on näyttävää ja ryhmän jäsenten höpöttelyä seuraa ihan mielellään. Mutta jos yhtälöstä otetaan pois kuolemattomuuselementti, on kyseessä aika yllätyksetön ja keskinkertainen toimintapaketti. Kerran tämän katsoo, mutta siihenpä se jääkin.

3/5 (Ok)


Mamma Mia! (USA 2008)
Ohjaaja: Phyllida Lloyd
Nähty: Netflix

Musikaalikomedia Mamma Mia! hyödyntää Abban klassisia kappaleita ja kertoo niiden avulla tarinan äidistä ja tyttärestä pitämässä hotellia Kreikan aurinkoisessa saaristossa. Tyttären häihin kutsutaan kolme äidin vanhaa heilaa, joista joku on tyttären isä. Mutta kuka? Siinäpä suuri mysteeri. Isäflipperin lisäksi kaikenlaista muutakin hyvän tuulista hupailua ja hulluttelua on saatu mahdutettua tähän parituntiseen, ja eihän se toki väärin ole. Joskus tällaisella hyvin tehdyllä ihmissuhdeimellykselläkin on paikkansa. Suosittelen, varsinkin jos ei halua hirveästi aivojansa vaivata.

4/5 (Hyvä)


Doctor Strange in the Multiverse of Madness (USA 2022)
Ohjaaja: Sam Raimi
Nähty: Elokuvateatterissa

Kesän toinen multiversumielokuva Doctor Strange in the Multiverse of Madness sijoittuu Marvel-supersankarien maailmaan ja kertoo Tohtori Oudon kohtaamisesta läpi universumien matkustavan nuoren tytön kanssa. Mukaan mahtuu myös tytön voimia halajava noita, useita mystisiä taikakirjoja sekä totta kai myös muutama erilainen versio Doctor Strangeja. Sinänsä simppeli ja suoraviivainen tarina saa mukavasti lisämausteita hönöstä huumorista, kauhukliseiden tyylikkäästä kierrättämisestä, sekä tyylikkäistä kamera-ajoista. Eikä ihmekään, kun puikoissa on Evil Deadeista ja alkuperäisistä Spider-Maneista tuttu Sam Raimi, joka on aina osannut yhdistää kauhua huumoriin ja päin vastoin. Everything Everywhere All at Once:lle tämä ei toki hulluudessaan ja mielikuvituksellisuudessaan pärjää, mutta muuten tarjolla on ihan viihdyttävä erikoisefektipaketti.

4/5 (Hyvä)

Kaksi supersankaria, jotka ovat varmasti joka universumissa ihan samanlaisia.

1 kommentti: