tiistai 5. joulukuuta 2023

Lokakuun 2023 elokuvia


Peluri - Kuolema on elävien ongelma (Suomi 2023)
Ohjaaja: Teemu Nikki
Nähty: Elokuvateatterissa

Ohjaaja Teemu Nikin (Armomurhaaja, Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia) uusin elokuva Peluri - Kuolema on elävien ongelma kertoo peliongelmaisesta ruumisautokuskista, jonka elämästä addiktio alkaa saada yliotteen. Kun oma yritys, avioliitto ja kaikki muutkin kulissit alkavat huojua kuilun partaalla, hän pääsee sattumalta kuskaamaan ruumiita osana hyvin hämäräperäistä ja tuottoisaa uhkapelibisnestä, apunaan naapuri jolla on todettu olevan olemattomat aivot. Peluri on, kuten ohjaajan aikaisemmatkin leffat, mainio pieni tarina täynnä sysimustaa huumoria ja upeata näyttelijäntyötä. Vaikka kupletin juoni ei ihan täysillä kanna loppuun asti, suosittelen tätä kyllä kaikille draaman ja synkän komedian ystäville.

4/5 (Hyvä)


The Creator (USA 2023)
Ohjaaja: Gareth Edwards
Nähty: Elokuvateatterissa

The Creator on suuren budjetin ja laajan skaalan science fiction -elokuva, joka sijoittuu ei välttämättä niin kaukaiseen tulevaisuuteen. Tekoäly on karannut kehittäjiensä käsistä, ja ydinpommin räjähdystä seuraava sota on laittanut ihmiset ja robotit, perinteisen älykkyyden ja tekoälykkyyden, sekä lännen ja idän vastakkain. Päähenkilön edesmennyt keksijävaimo on voinut kehittää tekoälypuolelle äärimmäisen tuhoaseen, ja hänet lähetetään se sotilasjoukon kanssa pysäyttämään. Kaikki ei tosin ole sitä miltä näyttää, ja päähenkilö voikin joutua vaihtamaan puolta. Leffan peruslähtökohta on kyllä mielenkiintoinen ja pienellä budjetilla on saatu aikaan upeita näkymiä ja kohtuullisen tymäköitä taistelukohtauksia, mutta sekava tarinankerronta ja pintapuoliset henkilöhahmot saavat elokuvan tuntumaan turhalta ja keskinkertaiselta näpertelyltä. Kyllä tämän kivuitta pystyi katsomaan ja siitä osin jopa nauttimaan, mutta mikään tuleva scifi-klassikko tämä ei todellakaan ole.

3/5 (Ok)


Killers of the Flower Moon (USA 2023)
Ohjaaja: Martin Scorsese
Nähty: Elokuvateatterissa

Martin Scorsesen uusin 3,5 -tuntinen historiallinen draamaelokuva Killers of the Flower Moon kertoo karun ja kaunistelemattoman tositarinan 1920- ja 1930- luvun Amerikasta. Osage-intiaaniheimon mailta on löytynyt aikanaan valtava öljylähde, ja heimo on keskiluokkaistunut ja jopa rikastunut vauhdilla. Rikkaus houkuttelee paikalle kuitenkin joukon ihmishahmoisia korppikotkia, etunenässä Robert DeNiron esittämä liikemies ja hänen hieman hidasälyinen veljenpoikansa, jota esittää Leonardo DeCaprio. Alkaa salakähmäinen tapahtumasarja, jonka loppua eivät edes asianosaiset voi etukäteen nähdä. Tämä upeasti kuvattu ja taidokkaasti ohjattu elokuvaelämys saa katsojan kiristelemään hampaitaan ja puristelemaan voimattomana rystysiään. Tässä maailmassa vahvat rikastuvat, heikot kuolevat hämäräperäisesti ja oikeus on voittajien puolella. Samalla ihmisen ahneus ja kyky perustella hirveimmätkin asiat itselleen yleisellä hyvällä on loputon. Vaikka osa valkokankaan konnista saakin lopulta ansionsa mukaan, mikään ei tee tehtyjä tekoja tekemättömäksi eikä korvaa inhimillistä kärsimystä. Eeppinen ja välillä hyvinkin intiimi Killers of the Flower Moon pitää otteessaan ja jää mieleen pitkäksi aikaa.

5/5 (Erinomainen)


The Lost City (USA 2022)
Ohjaajat: Aaron Nee ja Adam Nee
Nähty: Netflix

Komediallisessa ja romanttisessa toiminta- ja seikkailuelokuva The Lost City:ssä historiallisia elementtejä sisältäviä seikkailuromaaneja rustaava kirjailija (Sandra Bullock) joutuu keskelle oikeaa tosielämän aarteenmetsästystä. Kadonneesta kaupungista pitäisi näet löytyä oikea aarre, ja rikas tyhjäntoimittaja kaappaa päähenkilön selvittämään mystisiä vihjeitä rikkauksien kätköpaikasta. Lisäksi kirjojen hömelö kansikuvanäyttelijä päättää pelastaa kirjailijan, ja siitäkös vasta soppa syntyy. Pehmeän höttöinen The Lost City on ehkä aavistuksen liian hajuton ja mauton ollakseen todella mukaansatempaava tehostemättö, mutta kyllä tässä silti vauhtia piisasi ja muutamat hyvät naurut sai. Channing Tatum on luonneroolissa edellä mainittuna tyhjäpäisenä adoniksena, joka yrittää kovasti olla fiksu, mutta ei ihan pääse maaliin asti.

3/5 (Ok)


Strange Way of Life (Espanja 2023)
Ohjaaja: Pedro Aldomovar
Nähty: Elokuvateatterissa

Pedro Almodovarin Strange Way of Life on puolituntinen lyhytelokuva kahdesta cowboysta, joilla on villi yhteinen menneisyys ja intohimoinen on-off -suhde. Toinen on kuitenkin nykyään sheriffi ja toinen etsintäkuulutetun lainsuojattoman isä, joten törmäyskurssilta karun todellisuuden kanssa ei voi välttyä. Almodovarin tyylikäs minidraama kertoo 30 minuutissa kaiken sen, mihin moni Hollywoodin eeppisempi lännenelokuva käyttäisi pari tuntia. Se tekee sen myös kaikkia westernien kliseitä hyödyntäen, mutta hieman omaansa lisäten. Mainio tunnelmapala, jonka pääosissa Pedro Pascal ja Ethan Hawke loistavat.

4/5 (Hyvä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti