perjantai 9. helmikuuta 2024

Joulukuun 2023 elokuvia


Thanksgiving (USA 2023)
Ohjaaja: Eli Roth
Nähty: Elokuvateatterissa

Roskaohjaaja Eli Rothin uutuus Thanksgiving kertoo karun kauhutarinan amerikkalaiseen juhlapyhään sijoittuvasta hallitsemattomasta ostosryntäyksestä ja sen vuoden päähän ulottuvista seurauksista. Joku alkaa murhaamaan mitä kuvottavimmilla ja kekseliäimmillä tavoilla asiaan tavalla tai toisella osallisia, ja jäljelle jääneiden pitää löytää tappaja ennen kuin hukka heidät perii. Tätä leffaa ei ainakaan voi syyttää siitä, etteikö se ottaisi kaikkea irti karmeista lähtökohdistaan. Väkivalta on brutaalia, veri lentää, ihmisiä silvotaan ja paloitellaan, ja eräs uhri paistetaan jopa uunissa. Hienovaraisuuden sijasta luotetaan goreen, ällöttävyyteen ja vanhan liiton säikyttelyihin. Jos siis tämän tyyppinen roiskuttelu on mielestäsi hyvää kauhua, niin onneksi olkoon, Thanksgiving on kuin tehty juuri sinulle. Muut voivat tässä juhlapöydässä vähän kakistella.

3/5 (Ok)


Poika ja haikara (Kimitachi wa dō ikiru ka, Japani 2023)
Ohjaaja: Hayao Miyazaki
Nähty: Elokuvateatterissa

Veteraaniohjaaja Hayao Miyazakin uutuusanimaatio Poika ja haikara sijoittuu toisen maailmansodan jälkimaininkeihin. Tarinan päähenkilö on nuori poika, joka matkaa isänsä kanssa maaseudulle, Heidän on tarkoitus aloittaa elämänsä alusta isän uuden vaimon kanssa, mutta poika ei pysty unohtamaan sodan kauhuja ja äitinsä kuolemaa. Pian kuitenkin läheisellä lammella asustava haikara ohjaa pojan salaperäisen autiotalon kautta toiseen maailmaan, joka on täynnä pelottavia ihmeitä ja surumielistä kauneutta. Päästäkseen takaisin hänen täytyy käydä läpi monenlaisia ja monen tasoisia koettelemuksia. Poika ja haikara on monien muiden Miyazakin ohjaustöiden tapaan upean näköinen, henkeä salpaava ja täynnä mielikuvituksen lentoa. Elokuvan varsinainen juoni ei kuitenkaan aivan tunnu pysyvän tämän kauniin fantasiatykityksen kyydissä, vaan pätkii ja sinkoilee sinne tänne, ja sutaisee lopussa kaiken pakettiin valtavalla kiireellä. Poika ja haikara on joka tapauksessa valloittavaa katsottavaa, ja jos kerronnan unenomainen logiikka ei haittaa, ehdottomasti näkemisen arvoinen.

4/5 (Hyvä)


Leave the World Behind (USA 2023)
Ohjaaja: Sam Esmail
Nähty: Netflix

Netflixin uutuuselokuva Leave the World Behind kertoo vähäeleisen tarinan nelihenkisestä perheestä, joka päättää ottaa irtioton arjesta ja vuokraa hulppean omakotitalon viikon mittaista lomaansa varten. Pian kuitenkin yhteydet ulkomaailmaan katkeavat, netti ei toimi, talon varsinaiset omistajat ilmestyvät ovelle ja villieläimetkin käyttäytyvät omituisesti. Pätkivä uutislähetys kertoo kyberhyökkäyksestä ja taivaalta lentävät lehtiset huutavat kuolemaa Amerikalle, mutta kukaan ei tunnu tajuavan tai tietävän, mitä on oikeasti tekeillä. Paitsi ehkä talon omistajalla on aavistus. Leave the World Behind on osuva ja pelottava ajankuva, sekä kertomus pirstaloituneesta ja digiriippuvaisesta yhteiskunnasta, joka on haavoittuvaisempi kuin koskaan. Yhtäkkinen epätietoisuus voi johtaa pelkoon, pelko vainoharhaisuuteen, ja vainoharhaisuus väkivaltaan. Ja se on sitä nykymaailman todellista kauhua.

4/5 (Hyvä)


Aquaman and the Lost Kingdom (USA 2023)
Ohjaaja: James Wan
Nähty: Elokuvateatterissa

DC-supersankari Aquaman seikkailee tässä oman elokuvansa jatko-osassa jälleen pitkin maailman meriä. Atlantiksen kuninkaana on rankkaa, perhe-elämä ja vastasyntynyt jälkikasvu asettavat omia haasteitaan ja Black Mantaksi kutsuttu superpahis halajaa jossain kostoa. Kun kyseinen roisto löytää kirotun mustan kolmikärjen ja kiihdyttää samalla toimillaan globaalia ilmastomuutosta, on yhteenotto väistämätön. Ensimmäinen Aquaman-elokuva oli näyttävä, hauska ja tyhmä kuin saapas, ja tämä uusin jatkaa samalla linjalla. Suvantokohdat on heivattu hiiteen, vauhdikkaat toimintakohtaukset seuraavat toistaan, ja merenalainen maailma säkenöi ja kimmeltää siinä sivussa kuin kuumeinen huoreuni. Jason Momoa vetää showta omalla karismallaan ja muut seuraavat perässä, jos kykenevät. Aquaman and the Lost Kingdom on siis mainio parin tunnin seikkailupätkä, joka ei järjellä juhli. Joskus sellaisellekin viihteelle on paikkansa.

4/5 (Hyvä)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti