tiistai 5. maaliskuuta 2024

Tammikuun 2024 elokuvia


The Holdovers (USA 2023)
Ohjaaja: Alexander Payne
Nähty: Elokuvateatterissa

Viime vuoden parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaaksi nimetty The Holdovers on Alexander Paynen ohjaama komediallinen draama. Elokuva sijoittuu 60-70 -lukujen vaihteeseen, jolloin Vietnamissa käytiin yhä sotaa ja maailma oli muutenkin vielä murrostilassa. Sisäoppilaitoksen äkkiväärä opettaja, koulun keittäjä ja kourallinen varakkaita oppilaita joutuu syystä tai toisesta jäämään joululomien ajaksi kouluun. Kenestäkään tilanne ei ole mukava tai edes siedettävä, mutta pyhäpäivien kuluessa tämä riitaisa joukkio oppii tuntemaan ja ymmärtämään toinen toisiaan. The Holdovers on kieltämättä perinteinen "toisilleen tuntemattomat ja toisilleen vastakohtaiset ihmiset joutuvat samaan tilaan ja kasvavat yhteen" -tarina, mutta vauhdikas dialogi, osuva tilannekomiikka ja lopulta jopa tunteellinen loppuratkaisu antavat tällä tarinalle omanlaistaan maustetta. Suosittelen, jos yhtään tuntuu tämän esittelyn perusteella kiinnostavalta elokuvalta.

4/5 (Hyvä)


Rebel Moon - Part One: A Child of Fire (USA 2023)
Ohjaaja: Zack Snyder
Nähty: Netflix

Scifi-rymistely Rebel Moon - Part One sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa ihmiskunta on levittäytynyt toisille tähdille ja laaja imperiumi hallitsee eri planeettoja rautaisella otteella. Syrjäinen maatalousyhteisö saa vieraakseen ryhmän brutaaleja sotilaita, jotka haravoivat tähtikuntia kapinallisia etsimässä ja vaativat kylän kaiken sadon itselleen. Eräs kyläläisitä paljastuu kuitenkin sotilaskarkuriksi, joka laittaa hanttiin ja päättää värvätä kaikenkarvaisia sotureita maanviljelijöitä puolustamaan. Kuulostaa varmaan jossain määrin tutulta? Ainakin elokuvat Star Wars ja Seitsemän Samuraita tulevat hakematta mieleen ja kyllähän tämä leffa niistä elokuvista paljon lainaa, joskus jopa tarpeettoman paljon. Silti, toiminta on näyttävää, ja taustanäkymät ja kaikenlaiset avaruusörmelöt ovat mielikuvituksekkaita, joten on tämä ihan katsottavaa hupaa. Pienellä ruudulla tämä ei kuitenkaan pääse täysin oikeuksiinsa, joten suositellaan varauksin.

3/5 (Ok)


Poor Things (USA 2023)
Ohjaaja: Yorgos Lanthimos
Nähty: Elokuvateatterissa

Yorgos Lanthimosin (Lobster, The Favourite) uusin ohjaustyö Poor Things on vauhdikas, räiskyvä,  mielikuvituksekas, hauska, ja tehosekoittimen lailla erilaisia genrejä sekoittava elokuva. Se on myös hurjassa, pidäkkeettömässä intensiteetissään täysin omaa luokkaansa. Tarinan keskiössä on frankensteinmaisen tohtori Godwinin luoma lapsinainen Bella, jonka kehittymistä itsenäiseksi ihmiseksi seurataan mitään peittelemättä. Ilman minkäänlaista suodatinta keskusteleva ja toimiva Bella saa "isänsä", rakastajansa ja yleensä kanssaihmisensä raivon partaalle, mutta hän tekee mielestään vain sen, minkä parhaaksi näkee ja mikä eniten missäkin tilanteessa kiinnostaa. Hän oppiikin pian puhumaan, lukemaan, keskustelemaan, matkustamaan, harrastamaan seksiä, ymmärtämään maailman lainalaisuuksia ja lopulta kasvamaan muiden ihmisten tasolle ja ehkä jopa yläpuolelle. Sanat eivät täysin riitä kertomaan, minkälainen tunteiden tornado, aivomyrsky ja elokuvataiteen ilotulitus Poor Things on. Se on itse nähtävä ja koettava. En lupaa, että kaikki tästä pitäisivät, mutta jos tälle elokuvalle antaa tilaisuuden, se voi jäädä mielen sopukoihin pitkäksi aikaa.

5/5 (Erinomainen)


Operation Fortune: Ruse de Guerre (USA 2023)
Ohjaaja: Guy Ritchie
Nähty: DVD

Guy Ritchien vakoojajännäri Operation Fortune seuraa Jason Stathamin esittämää huippuagenttia ja hänen tiimiään suorittamassa vaativaa tehtävää, jonka luonteesta he eivät itsekään ole täysin selvillä. Maailman kohtalo on kuitenkin vaakalaudalla, joten panokset ovat kovat. Mukana menossa ovat muun muassa kilpaileva tiedustelujärjestö, eksentrinen miljardööri ja jos jonkinlaiset aseenheiluttelijat. Guy Ritchien parhaisiin elokuviin verrattuna tämä on vähän välimallin suoritus ja vain hetkittäin oikeasti hauska ja viihdyttävä. Näyttelijät panevat kuitenkin kukin parastaan ja vauhti on päällä koko ajan, joten tylsäksi tätä ei voi moittia. Peruskamaa, jota katselee paremman puutteessa.

3/5 (Ok)


Sampo (Suomi/Neuvostoliitto 1959)
Ohjaaja: Aleksandr Ptusko ja Risto Orko
Nähty: Elonet+

Tässäpä sitten on vasta hurja elokuvateos. Sampo on 50-luvulla tehty suomalais-neuvostoliittolainen yhteistuotanto, joka kertoo sammon tarinan Kalevalaa kohtuullisen vapaasti mukaillen. Mukana menossa ovat Väinämöinen, Seppo Ilmarinen, Lemminkäinen, Annikki, Pohjolan ilkeä emäntä ja muut kansalliseepoksen sankarit. Lukuisia urotekoja tehdään ja se sampokin lopulta taotaan. Tämä elokuva on tehty kieltämättä suurella rahalla ja se on täynnä hehkuvia värejä ja upeita maisemia. Tarina on kuitenkin katkonainen, lausutut runomittaiset repliikit välillä tönkköjä ja näyttelijät usein vain patsastelevat suureellisissa lavasteissa vailla mitään palavaa intoa vaikka, no, esimerkiksi näytellä hahmojaan. Kestää kertakatsomisen, mutta ei sen enempää.

3/5 (Ok)


Sampo -elokuvassa muun muassa kynnetään "kyinen" pelto. Seppo Ilmarinen on sitä varten takonut hevosen,


Seppo Johannes Virolainen, joka takoo vain kanssaihmistensä hermoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti