maanantai 8. huhtikuuta 2024

Helmikuun 2024 elokuvia


Argylle (USA 2024)
Ohjaaja: Matthew Vaughn
Nähty: Elokuvateatterissa

Toimintaelokuva Argyllen päähenkilö on Bryce Dallas Howardin esittämä tuottelias jännityskirjailija Elly Conway, jonka Argylle-vakoojaromaanit menevät kirjakaupoissa kuin kuumille kiville ja jonka seuraavakin teos on jo työn alla. Unelias junamatka kirjoitusretriittiin muuttuu kuitenkin hurjaksi ja toiminnantäyteiseksi selviytymistaisteluksi, kun tosimaailman agentit ottavat hänet jostain mystisestä syystä tähtäimeensä. Argylle on näyttävä ja sliipattu, mutta tarinaltaan ehkä turhankin kimurantti ja juonenkäänteistä toiseen liian vauhdikkaasti viilettävä äksönpläjäys. Lisäksi ohkaiset henkilöhahmot eivät tarjoa katsojalle tarpeeksi tarttumapintaa. Taitavat näyttelijät toki pistävät parastaan, mutta kun hahmoissa ei ole syvyyttä, suuretkin tunteet jäävät turhaksi ähkimiseksi ja murahteluksi. Tämän elokuvan katsoo sujuvasti, mutta mitään suuria muistijälkiä siitä ei jää.

3/5 (Ok)


The Zone of Interest (UK 2023)
Ohjaaja: Jonathan Glazer
Nähty: Elokuvateatterissa

Pysäyttävä periodidraama The Zone of Interest kertoo toisen maailmansodan aikaiseen Puolaan sijoittuvan tarinan Auschwitzin keskitysleirin komentajasta ja hänen perheestään. Päähenkilöt elävät suhteellisen normaalia elämää, pitävät puutarhajuhlia, käyvät uimassa, pohtivat perheen pään uranäkymiä, mutta samaan aikaan viereisen muurin takana tapahtuu hirveyksiä. Mitään ei nähdä, mutta rauhallisempienkin kohtausten taustalla kuuluvat vaimeasti laukaukset, huudot, juoksuaskeleet ja polttouunien humina. The Zone of Interest osaa kyseisen kaltaista äänimaailmaa hyödyntäen taidokkaasti muuttaa kaikki valkokankaalla nähtävät viattomimmatkin tavalliseen perhe-elämään kuuluvat toiminnat ja toimitukset turhiksi, banaaleiksi ja epäinhimillisiksi rituaaleiksi. Koko ajan on tiedossa, että taustalla tapahtuu eräs historian pahimpiin kuuluva hirmuteko, mutta tätä perhettä ei kiinnosta muu kuin se, että lapset tekevät läksynsä ja kukkapenkissä kasvaa kauniita orvokkeja. Hämmentävä, vaikuttava ja mieleenpainuva elokuvateos.

5/5 (Erinomainen)


Madame Web (USA 2024)
Ohjaaja: S. J. Clarkson
Nähty: Elokuvateatterissa

Supersankarimekastus Madame Webissä heilutaan hämähäkkien ja hämähäkki-ihmisten maailmassa. Ensihoitaja Cassandra Webb melkein kuolee työtehtävänsä aikana ja saa samalla selville, että hänellä on outoja voimia, joilla nähdä tulevaisuuteen. Kohtapa mukaan pelmahtaa kolme teini-ikäistä tyttöä ja seinillä kiipeilevä ja myös tulevan aavistava pahis, joka aikoo tappaa nuo teinit, koska muuten he tappavat hänet tai jotain vastaavaa. Ja sitten tapellaan ja pompitaan ympäri New Yorkia. Tässä tarinassa ei paljon järki juhli, teinit typerehtivät ympäriinsä kuin.. typerät teinit ja henkilöhahmojen suusta tulee aikaa ajoin silkkaa tuubaa. Toiminta on kuitenkin näyttävää ja kyllä jopa joskus heitetään jokin ihan näppärä tsoukki. Eipä tämä siis ihan turhinta roskaa ole, vaikka tuskin tätä tulee koskaan katsottua uudestaan. Mid, sanoisivat jenkit.

3/5 (Ok)


Dream Scenario (USA 2023)
Ohjaaja: Kristoffer Borgli
Nähty: Elokuvateatterissa

Draamaelokuva Dream Scenariossa Nicolas Cage esittää harmaata yliopistoprofessoria, jonka elämä kokee mullistuksen, kun kaikki alkavat yhtäkkiä nähdä hänestä unta. Tai pikemminkin ihmiset näkevät unia, joissa hän on yksi taustahahmoista. Media ja ihmiset yleensäkin kiinnostuvat äijästä, mutta pian unet muuttuvat pelottaviksi ja yleinen mielipide kääntyy häntä vastaan. Vaikka ei hän mielestään tehnyt yhtään mitään. Miten hän muka pystyisi kontrolloimaan, mistä ihmiset näkevät unia? Pienimuotoinen ja kohtuullisen outo Dream Scenario vaikuttaa nykymaailman ja nykymedian satiirina, ja pelottavana kuvauksena elämänhallinnan asteittaisesta romahduksesta. Hyvää shittiä, tällaisia outoja elokuvia lisää.

4/5 (Hyvä)


Snatch (UK 2000)
Ohjaaja: Guy Ritchie
Nähty: Netflix

Guy Ritchien klassikkorikosdraama Snatch seuraa sekalaista joukkoa kriminaaleja (muun muassa parastaan panevat Jason Statham ja Brad Pitt) näiden yrittäessä luovia Lontoon alamaailman merivirroissa. Jokainen puuhaa omia pieniä ja suuria juttujaan, mutta jossain vaeltaa myös valtavan kokoinen varastettu timantti, joka tekee omistajastaan rikkaan. Tai sitten tapattaa hänet, mikäli kaikenlainen yleinen typeryys tai hirvittävät väärinkäsitykset eivät ehdi ensin. Tämä on yksi parhaista ja hulvattomimmista elokuvista, jonka Guy Ritchie on ohjannut, ja se on jo aika paljon. Mustaa huumoria, sekoilua ja erilaisia värikkäitä henkilöhahmoja. Ei tätä voi kuin suositella.

5/5 (Erinomainen)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti